1. Cum s-a format Luna

Aceasta s-ar fi format ca urmare a unei coliziuni cunoscute sub denumirea de "Impactul gigantic". Un corp de marimea planetei Marte a lovit Pamantul acum 4,6 miliarde de ani, la scurt timp dupa aparitia Soarelui si a sistemului solar. "Norul" de material rezultat in urma impactului a ajuns pe orbita din jurul Pamantului, dupa care s-a racit si s-a condensat, determinand aparitia mai multor corpuri mici, solide, care mai apoi s-au lipit, formand Luna.


2. Luna rasare mai tarziu

In fiecare zi, dar nu in acelasi timp, Luna rasare la est si apune la vest, ca si Soarele, iar Pamantul se roteste in jurul axei sale spre est. Luna face insa si o calatorie orbitala in jurul Pamantului o data la fiecare 29,5 zile, aceasta miscare graduala fiind tot spre est. De aceea, Luna rasare mai tarziu in fiecare zi, cu aproximativ 50 de minute in medie.

De asemenea, tot aceasta este explicatia pentru care Luna uneori rasare seara si se poate vedea noaptea, in timp ce in alte dati pare deasupra noastra doar ziua sau in cea mai mare parte din zi.

3. Nu exista o parte intunecata a Lunii

Cel mai probabil ai auzit ca Luna are o parte intunecata, insa afirmatia este incorecta deoarece asa ceva nu exista. Exista insa o parte indepartata, pe care nu o putem vedea de pe Pamant; mai exact, lumina solara cade pe toata suprafata ei, dar oamenii vad lumina doar pe partea care se vede de pe Pamant.

4. Gravitatia este mult mai mica

Luna are aproximativ 27% din marimea Pamantului si este mult mai putin masiva, iar gravitatia reprezinta cam o sesime din cea de pe Pamant. Daca scapi din mana o piatra pe Luna aceasta cade mai incet. Daca ai 68 de kilograme, pe Luna ar fi ca si cum ai avea aproximativ 12 kilograme.

5. Luni pline mai mici si mai mari

Orbita Lunii in jurul Pamantului este ovala, nu in forma de cerc, astfel ca distanta dintre centrul Pamantului si centrul Lunii variaza. La perigeu - atunci cand Luna se afla in cel mai apropiat punct fata de Pamant -, distanta este de 363.300 de kilometri, iar la apogeu - in cel mai indepartat punct - , distanta este de 405.500 de kilometri.

Atunci cand o luna plina apare in timp ce astrul este la apogeu, discul pe care noi il vedem poate fi cu 14% mai mare si cu 30% mai stralucitor decat in alte dati in care este tot in faza de luna plina.

6. O istorie violenta

Craterele de pe Luna dezvaluie faptul ca aceasta a avut parte de evenimente violente acum aproximativ 4 miliarde de ani. Si, deoarece acolo nu exista mai deloc atmosfera, iar in interiorul ei este foarte putina activitate, exista foarte multe urme ale unor impacturi, spre deosebire de Pamant, care ar fi avut parte de aceeasi violenta in acel timp, dar pe care nu s-au mai pastrat atat de vizibil urmele.

7. Luna nu este rotunda

Multe persoane cred ca aceasta este sferica, insa Luna are forma unui ou. Iar centrul masei ei nu este in punctul care ar fi din punct de vedere geometric centrul ei, ci la aproximativ 2 kilometri departare de acesta.

8. Exista cutremure pe Luna

Astronautii care au ajuns pe Luna au descoperit ca si pe aceasta exista seisme, care isi au originea la cativa kilometri in interiorul ei si despre care se crede ca sunt cauzate de forta gravitationala a Pamantului. Uneori apar chiar mici crapaturi la suprafata, fiind eliberate si gaze.

9. Mareele sunt determinate de Luna

Mareele de pe Pamant, adica fluxurile si refluxurile, sunt determinate in special de Luna, de gravitatia acesteia care influenteaza nivelul marii, si prea putin de Soare.

10. Luna se departeaza de Pamant tot mai mult

In fiecare an, Luna "fura" o parte din energia de rotatie a Pamantului si o foloseste pentru a se ridica cu aproximativ 4 centimetri pe orbita. Potrivit cercetatorilor, atunci cand s-a format, Luna se afla la o distanta de 22.530 de kilometri de Pamant, iar acum se afla la aproximativ 400.000 de kilometri departare.