1. Incepe sa te informezi cel putin cu o luna si jumatate inainte de momentul mutarii daca vrei sa alegi cea mai buna oferta de pa piata. Uita-te cu atentie la nivelul chiriilor si nu uita ca acestea variaza foarte mult in primul rand in functie de perioada din an. Spre exemplu, acum vine vara si studentii pleaca fiecare spre casa ceea ce conduce, de obicei, la o usoara scadere a preturilor.

2. Vorbeste si cu prietenii si rudele, cineva sigur te poate pune in legatura cu persoane care doresc sa inchirieze apartamente.

3. Chiria pe un apartament variaza foarte mult in functie de marirea acestuia, locatie si stare adica daca este mobilat sau nemobilat.

4. Ar fi bine sa inchei un contract de inchiriere, macar pe hartie daca nu chiar unul legal si inainte sa-l semnezi ai grija sa nu aiba clauze cum ar fi: interzicerea oaspetilor, animalelor de casa, redecorarii s.a.m.d..

5. Nu uita sa fixezi la cat timp poate avea loc prima renegociere de chirie si sa stabiliti de comun acord in ce conditii se poate produce.

6. Stabileste de la bun inceput cum se vor desfasura vizitele proprietarilor: cu cat timp inainte va anunta vizita, la ce interval de timp vor avea loc, in ce conditii s.a.m.d.

7. In cazul unor defectiuni, stabiliti exact cine se va ocupa cu plata reparatiilor.

8. Discutati de la bun inceput despre contributiile la lucrarile care se fac pe scara si de banii care trebuie dati la fondul de rulment al blocului. De regula, toate acestea cad in sarcina proprietarului.

9. Intrebati daca apartamentul respectiv are asigurare si ce riscuri sunt acoperite.

10. Stabiliti preavizul ca sa fiti siguri ca nu va treziti dati afara.

11. Asigurati-va ca zona in care se afla apartamentul este cat de cat sigura, intrebati proprietarul, vecinii si/sau administratorul blocului despre eventuale incidente.