Vă mai amintiţi de anii 80? Dar de meseriile de pe atunci? Iată lista celor mai bune locuri de muncă de pe atunci!
Vânzător la Shop.
Erai cineva, căci vânzător fiind, aveai acces la gadgeturile vremii: cafeaua, ţigările, ciocolata, aparatura video… Cine avea aşa ceva, în anii 80, era cu adevărat un om important.
Inginer la Electromureş.
Cu un stoc personal de termoplonjoane te puteai aranja… pe viaţă. Fiind unul dintre cele mai căutate bunuri “hi-tech”, trocul cu termoplonjoane le-a plătit multora ratele la apartament şi maşină.
Maistru la fabrica de piele şi mănuşi.
Ce căutate mai erau şi mănuşile din piele sau pârpălacele… O pereche de mănuşi din piele făcută cadou medicului sau tovarăşei de la magazinul alimentar, şi cu statul la cozi, iar toate uşile îţi rămâneau deschise.
Medic.
Nu conta cu cât erai plătit, căci oricum erai aranjat pe viaţă. Toată lumea venea cu ceva în plocon: o găină, o plasă de ouă, câteva kg de carne, cafea, un cartuş de Kent. Plus apartamentul plătit de republică în semn de mulţumire.
Gestionar.
Persoana care avea acces la puţinele produse care se comercializau. Omul de bază al tuturor şefilor şi directorilor care doreau să-şi umple cămările de alimente rare… Telefonul zbârnâia întruna de cum ajungea marfa la depozit. Toate relaţiile importante aici se construiau
Şef de restaurant.
Frumoasă slujbă… Cine îndrăznea să nu te cunoască? Tu erai omul de încredere al tuturor locuitorilor, de la mic la mare, căci fără tine cu greu se găsea loc la restaurant duminica şi în zilele de sărbătoare.
Vânzătoare la raionul de pantofi.
Pantofii de piele sau adidaşii ediţie limitată prin mâinile ei treceau. Produse rare şi foarte căutate, fără o vânzătoare prietenă, nu reuşeai să le ai, oricât de mulţi bani ai fi avut.
Vânzătoare îmbrăcăminte.
Idem vânzătoarea de pantofi.
Zugrav.
Meseria e brăţară de aur. Iar cea de zugrav e şi bănoasă. Zugravul făcea întotdeauna un ciubuc, şi, în foarte multe cazuri, produsele pe care drept răsplată pentru zugrăvirea apartamentului era mai apreciate decât banii (vezi mezeluri, carne, pantofi, ţigări, cafea sau ciocolată).
Casier la benzinărie.
Un mic zeu. Benzina se vindea cu porţia, iar cel ce o comercializa era extrem de curtat.
Măcelar
Clasă privilegiată în România anilor 80, întrucât membrii săi ofereau carnea pentru grătarele şi micii de 1 Mai şi alte sărbători muncitoreşt